Bij Wijkbedrijf Selwerd werken burgers uit het stadsdeel Selwerd in Groningen samen, en bieden elkaar het platform om een bedrijf te starten.

Het buurtcentrum wordt gerund door buurtbewoners en heeft een restaurant, een tuin vol groente, fruit en bloemen, kippen, een tweedehandswinkel, een lunchroom en terras, een dagopvang, een bedrijf dat bankjes van gercycled hout en plastic maakt en een houthakkerszaak, en er is altijd ruimte voor meer.

Het stadsdeel Selwerd, gelegen in het noordoosten van Groningen, herbergt 80 nationaliteiten. Hier wonen veel migranten uit (Noord) Afrika en Syrië, maar ook internationale studenten (uit Duitsland, Spanje, China en de hele wereld). Deze multiculturele wijk heeft te maken met veel armoede, hoge taalbarrières en veel diploma’s die in Nederland helaas niet worden goedgekeurd met de strenge regels en procedures. Maar het herbergt ook veel ideeën, potentieel en talent, en de burgers zijn zich niet altijd bewust van dat laatste. Waar migranten vaak in het standaardwerk van schoonmaak- en cateringwerk terechtkomen, laat buurtbedrijf Selwerd zien dat deze stereotypen erg ouderwets en beperkt zijn, en dat er nog veel meer talenten tot bloei kunnen komen. Van een reisbureau voor stedentrips voor studenten (door een Soedanese vrouw), tot een lokale buurttaxi (door een Syrische vrouw) en een bedrijf dat banken maakt van oud hout en plastic, Selwerd heeft het allemaal. Er is zelfs een exotische viskwekerij in het Nederlandse taallokaal!

Niet alle initiatieven zijn natuurlijk succesvol en manager René zegt dat ze daar realistisch over moeten zijn. “Als je al jaren met je bedrijf bezig bent en die volgende stap nog steeds niet kan zetten, is het soms tijd om te stoppen en op zoek te gaan naar kansen elders”. De gemeente ondersteunt het Wijkbedrijf. ROC Noorderpoort verzorgt de Nederlandse taallessen.

Veel migranten in deze buurt hebben een hoge opleiding in hun land van herkomst. Ze zijn cum laude psychologen, economen, chirurgen, apothekers, enzovoort. Maar hun diploma’s zijn hier niet geldig en de taalbarrière maakt het erg moeilijk om te slagen op de arbeidsmarkt. Buurtbedrijf Selwerd biedt iedereen met een idee, ambitie en een plan de kans om zijn of haar bedrijf van de grond te krijgen, in zijn of haar eigen buurt. Dat zorgt voor een motiverende omgeving, waar je je krachten kunt bundelen met je medeburen en van elkaar kunt leren. Het geeft mensen een gevoel van kansen en nieuwe kansen.

Wat zijn de succesfactoren van dit buurtbedrijf? Het is vooral de lage drempel om mee te doen. Je medebewoners komen aan je deur, nodigen je uit voor een kopje koffie en voor je het weet geven ze je het gevoel, dat ook jij een bedrijf kunt beginnen als dat al lang je droom is. De volgende stap is het faciliteren. Als je een restaurant wilt beginnen, heb je een professionele keuken nodig, en dat is precies wat het buurtbedrijf je kan bieden. Een incubator voor ondernemerschap, op een plek die als thuis voelt, dat is precies wat ze samen maken in Selwerd!